Suna acum
}
Program

Luni – Vineri de la 9 la 17 

Pigmenți minerali, Kreidezeit

Pigmenți minerali, Kreidezeit

Pigmenții Kreidezeit sunt pigmenți de pământ, pigmenți minerali, oxizi de fier, pigmenți cu structura de spinel, comercializați sub formă de prafuri, netoxici, fără emisii sau mirosuri și ușor de utilizat. Ei sunt coloranții naturali ai produselor Kreidezeit: lazuri, uleiuri, ceruri, dar și tencuieli și vopsele.
Gama coloristică a pigmenților Kreidezeit este foarte variată și poate fi extinsă prin combinarea lor.

Tipuri de pigmenți

Ocru galben, ocru auriu

Este un produs de dezagregare natural, compus din roci şi minerale cu conţinut de fier. Substanţa colorantă este hidroxidul de fier. Este absolut rezistent la lumină şi intemperii. Ţara de origine este Franţa, ocrul galben de-altfel fiind foarte răspândit pe suprafaţa Pământului. Este compatibil cu toate tipurile de lianţi.

Ocru roşu

Este un pigment de pământ, obţinut prin arderea pigmentului ocru galben. Componentele colorante sunt oxizii ferici (III) .

Roşu de Siena

Este un pigment de pământ, obţinut prin procesul de ardere a Pământului de Siena de culoare galbenă. Pământul de Siena conţine – în opoziţie cu variantele de ocru – o anumită proporţie de silicaţi. Este compatibil cu toţi pigmenţii şi toate tipurile de lianţi, fiind un pigment excelent pentru lazuri.

Verde închis

Este un amestec între pigmenţi minerali verzi (verde-spinel, verde de cromoxid) şi talc. Este absolut rezistent la lumină şi la intemperii, netoxic, compatibil cu toţi pigmenţii şi toate tipurile de lianţi.

Pigmenţi de oxizi de fier (galben, roşu, portocaliu, maro, negru)

Este rugină sintetică, obţinută de pe urma reacţiilor de precipitare a soluţiei de sulfat de fier, este netoxic, absolut rezistent la lumină, la intemperii, compatibil cu toate tipurile de lianţi. Are o compoziţie fină şi o capacitate extremă de colorare. La nuanţele de galben şi portocaliu este vorba de oxizi ferici cu un conţinut diferit de apă de cristalizare. Maroul de oxid de fier conţine în plus depuneri de oxizi feroşi (II). Oxizii roşu de fier se obţin datorită pierderii de apă în procesul încălzirii oxidului de fier galben la temperaturi de la 180 C până la 800C. Oxidul negru de fier este un amestec de oxid magnetic compus din oxizi feroşi (II) şi ferici (III), în forma sa naturală cunoscut sub numele de magnetit.

Umbre

Sunt pigmenţi naturali de pământ, componentele colorante în acest caz fiind hidraţii de fier cu hidroxizi de mangan şi silicaţi de aluminiu. Datorită conţinutului de mangan, Umbrele accelerează uscarea vopselelor pe bază de ulei. Umbrele prezintă diferite nuanţe de culori, în funcţie de conţinutul de oxid de fier, oxid de mangan şi de silicat. Este compatibil cu toţi pigmenţii şi toate tipurile de lianţi, netoxic, absolut rezistent la lumină şi intemperii.

Alb de titan Rutil

Extras dintr-un mineral natural (Rutil), curăţat şi precipitat din nou, albul de titan se distinge din varietatea de rutili prin puterea sa excelentă de acoperire în toţi lianţii. Rutilul este rezistent din punct de vedere chimic, rezistent la lumină şi netoxic.

Albastru ultramarin

Este un pigment mineral sintetic, obţinut prin încălzirea unui amestec de sodă, argilă şi sulf. Este un pigment netoxic (parţial admis şi ca colorant alimentar), miscibil cu toţi pigmenţii de pământ, cu excepţia cuprului şi a compuşilor plumbului. Albastrul ultramarin este rezistent la var, în principiu rezistent la lumină şi la intemperii dar nerezistent la acizi. Deoarece în zilele noastre atmosfera are un caracter slab acid, albastrul ultramarin poate fi utilizat doar limitat în zone exterioare (poate cauza coloraţii negre, respectiv decolorări). Este un pigment recomandat pentru lazuri.

Violet ultramarin

Este un pigment mineral sintetic, un amestec dintre roşul ultramarin şi albastrul ultramrarin. În procesul fabricaţiei are o temperatură de ardere puţin diferită, fiind obţinut prin încălzirea unui amestec de sodă, argilă şi sulf. Este netoxic (parţial admis şi ca colorant alimentar), fiind miscibil cu toţi pigmenţii de pământ, cu excepţia cuprului şi a compuşilor plumbului. Nu se recomandă pentru zone exterioare (vezi albastrul ultramarin).

Pigmenţi cu structură de spinel

Spinelii sunt minerale de origine diferită (de origine magmatică sau metamorfogeni), în orice caz formate la o temperatură înaltă. Din punct de vedere chimic, ei sunt aluminaţi de magneziu (MgAl2O4). Majoritatea spinelilor sunt incolori. Prin încorporarea diverşilor ioni în procesul vulcanic de formare se creează în parte spineli foarte coloraţi. Aceşti spineli coloraţi sunt comercializaţi şi ca pietre preţioase. Piatra galbenă până la nuanţa roşie-portocalie se numeşte Rubicell, piatra de o nuanţă de negru adânc, cu conţinut de fier din Ceylon se numeşte Pleonast. Ca urmare nici piatra roşie, renumită din coroana regală engleză nu este rubin ci un spinel. În funcţie de elementele încorporate în structura de cristal, deosebim spineli de aluminiu, fier (III), crom, vanadiu şi titan.

Metoda de fabricaţie:

Spinelul mineral şi metalele se amestecă în condiţii umede, fiind apoi încălzite la temperatura de 1200-1600 grade C. În cursul acestui proces are loc un schimb de ioni. Ionii de metal se încorporează foarte solid în structura de cristal, iar după răcire nu mai pot fi îndepărtaţi prin spălare. Gradul de duritate al spinelilor este 8 (după scara de duritate Mohs)., fiind rezistenți la acizi și leșii. După ce au fost încălziţi la incandescenţă pigmenţii sunt spălaţi şi măcinaţi, pentru a le conferi granulozitatea adecvată. Aceşti pigmenţi se utilizează printre altele pentru sinteza pietrelor preţioase (bijuterii la modă) sau în domeniul ceramicii pentru obţinerea anumitor culori prin procesul arderii. Mineralele care aparţin categoriei spinelilor, se numesc de exemplu cromit, franklinit, gahnit, magnetit şi altele. Pigmenţii-spinel sunt substituibili în toţi lianţii. Ele îndeplinesc cele mai înalte standarde de stabilitate la lumină, intemperii şi substanţe chimice. Din punct de vedere toxicologic sunt consideraţi inofensivi, astfel fiind admişi şi ca substanţe de colorare pentru tacâmuri şi jucării din plastic. Sunt consideraţi inofensivi şi din punct de vedere al instalaţiilor de ardere a deşeurilor, deoarece temperatura de ardere în timpul acestor procese este de doar 1000 grade C, în timp ce pigmenţii sunt rezistenţi la 1400-1600 grade C.

Pigmenţi Tito

Pigmenţii Tito din gama KREIDEZEIT, sunt pigmenţi organici netoxici, care se aplică pe pigmenţii de galben de titan în timpul procesului umed de vopsire. Aceşti pigmenţi se disting printr-un grad înalt de puritate, strălucire şi o putere mare de acoperire. Sunt rezistenţi la lumină, nu se recomandă însă pentru zonele exterioare.

UTILIZARE

Se utilizează pentru colorarea produselor Kreidezeit. Sunt potriviți pentru vopsele, tencuieli, lazuri, uleiuri și ceruri. În cazul nuanțării vopselelor, pigmenții vor fi amestecați prima dată cu o cantitate mică de apă, și apoi adăugați în vopsea.

Pentru nuanțarea cerurilor, amestecați o cantitate mică de ceară cu toată cantitatea de pigmenți cu ajutorul unei spatule pe o sticlă. Acest amestec se adaugă apoi restului de ceară, și se omogenizează bine. Recomandăm o concentrație de maximum 20% pigmenți.

La colorarea uleiurilor, înainte de nuanțare, pigmenții se amestecă mai întâi într-un vas adecvat cu puţin ulei, până se obține o pastă omogenă, şi doar după aceea se adaugă la cantitatea principală de ulei.

Prețuri pigmenți minerali

Contactează-ne

Sunt de acord ca acest website să păstreze datele trimise prin formular, pentru a putea răspunde solicitării mele de ofertă.

4 + 4 =