Termoizolatia naturala din iuta

Izolatii din lana
Beneficiile termoizolatiilor naturale
September 4, 2018
Renovează locuința cu Vopseaua naturală de var Kreidezeit
September 30, 2018

Termoizolatia naturala din iuta

 

Iuta este o plantă anuala din a cărei tulpină se obțin, prin prelucrare, fibre naturale. Acestea  reprezinta materia prima pentru confectionarea  sforilor, frânghiilor, a pânzei de sac sau a covoarelor.

Producatorul german THERMO NATUR, cunoscut pentru fabricarea termoizolatiilor naturale din canepa, a creat izolatiai naturala care ofera cea mai buna protectie impotriva caldurii pe timp de vara: Thermo Jute – prin refolosirea deseului textil reprezentat de sacii de iuta in care s-au transportat  boabe de cafea si de cacao. In procesul de fabricatie, masa de fibre rezultată din reciclare este amestecată cu biopolimeri pentru ambalaje (8-10%) pentru a lega intre ele fibrele si carbonat de sodiu  (2-5%) pentru protectia impotriva incendiilor. Rezultatul este o termoizolatie  naturala si sanatoasa destinata  izolarii  casei, deoarece materialele care o compun, cunoscute si utilizate in industria alimentara, nu sunt nocive.

Termoizolatia naturala din iuta astfel creata este un excelent  material izolator, permisiv la trecerea vaporilor de apa. Valoarea nominala a conductivitatii termice de 0.038(W/mK) si capacitatea  termica specifica de inmagazinare a caldurii de 2350(J/Kg K), fac ca izolatia sa fie foarte eficienta.Termoizolatia naturala din iuta inmagazineaza mult mai multa caldura  comparativ cu alte materiale similare si o elibereaza dupa un timp mai indelungat. Asa se face ca iarna căldura din casa este înmagazinata în salteaua de izolație și astfel nu ajunge să iasă afară prin pereți sau acoperiș. Pe pe timp de vară insa, cea mai ridicata temperatura  este sub acoperiș. În zilele caniculare, acoperișul din țiglă sau tablă poate sa atinga temperature de pana la 70 -80 ºC. Izolația montată între capriori înmagazinează  aceasta căldura si o cedeaza mediului exterior cand temperatura de afara a scazut.

Termoizolatia naturala din iuta are rezistenta maxima la mucegai. Este deosebit de stabila  si rezistenta la rupere. Fibrele de iuta  creaza un microclimat sanatos, avand o capacitate ridicata de reglare a umiditatii. Datorita acestor proprietati se recomanda in mod special caselor din lemn.

Se monteaza usor, nu produce usturimi sau mancarimi ale pielii. Este ideala pentru mansarde, tavane si poduri, unde se poate aseza chiar fara personal specializat. Se poate folosi insa si la izolarea peretilor interiori si exteriori in constructii din cadre de lemn, caz in care se recomanda inchiderea cu placi Isoplaat, termoizolante si rezistente la socuri.

Izolatia Thermo-Jute 100 este  produsa in conformitatea cu normele europene, fapt ce reiese din Declaratia de performanta in accord cu regulamentul (EU) nr 305/2011 Ref. nr.130701-044-01, Certificatul ETA -14/0479/15 septembrie 2016 si Certificatul Natureplus 0109-1505-001-1/mai 2018.