Beneficiile termoizolatiilor naturale

Termoizolatia naturala din iuta
September 19, 2018

Beneficiile termoizolatiilor naturale

Izolatii din lana

Beneficiile termoizolatiilor naturale:

Pentru multi dintre noi inceputul toamnei aduce speranta unor temperaturi mai scazute, care sa reduca disconfortul  termic al locuintelor incalzite  excesiv de caldura ce patrunde atat prin   spatiile vitrate, cat  si prin  peretii  care o inmagazineaza  si o transmit,  prin radiatie,  in interiorul spatiilor de locuit.

Putini insa  sunt cei care stiu ca disconfortul termic cauzat de arsita verii poate fi evitat, daca locuinta are o termoizolatie bine dimensionata si sanatoasa. Normativul privind calculul termotehnic al elementelor de construire ale cladirilor cunoscut in literature de specialitate  sub indicativul C107/1-2005, prevede  ca la proiectarea unei cladiri este necesara intocmirea breviarului de calcul termotehnic. De asemenea, verificarea proiectelor sub aspectul exigentelor de izolatie termica si de economie de energie este obligatorie la obtinerea autorizatiei de construire. Asadar, grosimea izolatiei termice   nu se alege la intamplare,  ci se dimensioneaza prin calcule de catre specialisti in domeniul eficietei energetice a cladirilor.

Investind in performanta energetica a propriei locuinte , avem pretentia ca termoizolatia aleasa sa ne protejeze atat de frigul iernii, cat si de caldura verii.  Suplimentar caracteristicii de izolator, materialele termoizolante trebuie sa permita peretilor sa respire, sa fie permeabile la   vaporii de apa si  sa aiba o mare capacitate de stocare sau inmagazinare a caldurii, ca sa nu  o  transfere mediului  adiacent. Nu in ultimul rand ele  trebuie sa absoarba zgomotele din exterior, respectiv sa indeplineasca  si functiunea de izolator fonic.

Aceste cerinte sunt satisfacute pe deplin de termoizolatiile naturale.

Realizate din materiale naturale cum sunt fibrele de lemn, iuta, canepa sau lana, aceste termoizolatii  au  castigat aprecierea utilizatorilor din lumea intreaga prin microclimatul sanatos pe care il creaza  in locuintele astfel izolate: racoare vara si cald iarna. Lipsa din compozitia lor a formaldehidei si a altor compusi chimici ale caror emanatii in anotimpul cald  sunt mai accentuate,  face ca performantele higrotermice, apreciate prin criterii precum confortul termic, calitatea aerului, consumul de energie, durabilitatea prin reducerea condensului structural si nu in ultimul rand reducerea poluarii mediului, sa  fie optime.

Va invit sa descoperim impreuna  beneficiile termoizolatiilor naturale si calitatile lor speciale